Loputtomasta tehtävälistasta hellittäminen

Sunnuntai 17.12.2023 klo 11.18 - Eeva-Kaisa Rönkä

thumbnail_IMG_1522-1.jpg

                                                                                                                           

Puolisoni on vitkuttelija, eng. procrastinator. Hän pystyy jättämään esineen, jolle hän ei keksi paikkaa, huoneensa lattialle kuukausiksi. Pakolliset asiat hän hoitaa ajallaan, mutta vähemmän tärkeät voivat odottaa. Minua väärissä paikoissa olevat tavarat häiritsevät. Kun koti on järjestyksessä, on helpompi ajatella. Tämän vuoksi olenkin jatkuvasti kuljettamassa tavaroita paikoilleen.

Myös hoidettavat asiat pyrin tekemään nopeasti, mieluiten heti. Kun asia on hoidettu, ei sitä tarvitse enää ajatella. Apuna käytän puhelimen muistutuksia, joita kertyy päivittäin 10-20. Muistutusten määrä kuitenkin stressaa minua, enkä useinkaan ehdi tehdä kaikkea, jolloin seuraavan päivän tehtävälista pitenee. Ystäväni kertoi löytäneensä tähän ratkaisun. Koska hoidettavat asiat eivät kuitenkaan koskaan lopu, voi yhtä hyvin jättää ne kokonaan tekemättä! En ole ihan varma tämänkään systeemin toimivuudesta.

Tehtävälistani joulun alla on hengästyttävä. Jo pelkästään lasten harrastukset, joulujuhlat, koulujen tapahtumat ja niihin liittyvä metatyö saa aivoni käymään ylikierroksilla. Lapsen puoli tuntia kestävän jouluesiintymisen aikana puhelimeen on tullut viisi uutta muistutusta ja saman verran viestejä. En ehdi reagoida kaikkeen, enkä laittaa muistutusta, että muistaisin. Hallinnan tunne rakoilee, rauhoittuminen ja rennosti ottaminen on vaikeaa. Olen alkanut puskemaan ”minä kyllä hoidan kaiken”-asenteella, mikä on johtanut siihen, että olen väsynyt, kiukkuinen ja kehoni oireilee.

Nyt on pakko ottaa käyttöön kovat keinot ja hyväksyä, etten jaksa enkä pysty hoitamaan kaikkea tehtävälistallani. On levättävä, lääkärikin sen sanoi. 

Katson kalenteria, ruksaan yli, ilmoitan ettei lapsemme pääse, jätän vastaamatta viesteihin ja poistan muistutuksia joita en ole hoitanut, mutta jotka ei ehkä olekaan ihan pakollisia. Delegoin enemmän asioita miehelleni ja lapsilleni, ja yritän sietää heiltä tulevan vastustuksen. Yritän sietää sotkuista kotia ja tekemättömiä hommia. Argh! Tällaiselle täydellisyyden tavoittelijalle ja itseltään paljon vaativalle tämä ei ole helppoa.

Arvostan puolisoni kykyä olla stressaamatta tulevaa (”En ajattele sitä nyt, nukun”). Hän taas arvostaa järjestelmällisyyttäni (hänenkin puhelimen ruudulleen on alkanut ilmestymään muistutuksia). Jonkinlainen välimuoto näistä on varmasti paras, tasapuolisuuden ja perhesovun kannalta. Mutta nyt on tullut minun vuoroni ottaa mallia puolisostani.

Katsotaan millainen joulu tänä vuonna tulee. Mikä tulee tehdyksi, mikä jää tekemättä? Vai alanko taas suhaamaan entiseen malliin. 

Mutta nyt lisään lämpöä lämpöpatjaan ja käperryn vuoteeseeni. Ehkä lainaan puolisoni ”Procrastinators unite! -tomorrow…” -paitaa. Levollista jouluun valmistautumista!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Spontaaneja kohtaamisia

Perjantai 10.3.2023 klo 15.20 - Eeva-Kaisa Rönkä

Blogi8.jpg

                                                                                                                                     

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Lyhyempi työaika

Tiistai 28.2.2023 klo 11.26 - Eeva-Kaisa Rönkä

Blogi7.jpg

     

Lue lisää »

4 kommenttia .

Vähemmän tehokas

Torstai 25.8.2022 klo 8.54 - Eeva-Kaisa Rönkä

thumbnail_893D5FD0-551D-41D6-AA32-A088C22561E7.jpg

Lue lisää »

2 kommenttia .

Yksinkertaisen loman ihanuus

Torstai 30.6.2022 klo 15.29 - Eeva-Kaisa Rönkä

varpaat3.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Herkkänä uutisten virrassa

Perjantai 29.4.2022 - Eeva-Kaisa Rönkä

Blogikuva4.jpg

Lue lisää »

2 kommenttia .

Erityisherkkä äiti lomailee

Lauantai 12.6.2021 - Eeva-Kaisa Rönkä

Blogikuva3.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Omaa aikaa erityisherkälle äidille

Keskiviikko 19.8.2020 - Eeva-Kaisa Rönkä

Blogikuva13.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.