Lyhyempi työaika

Share |

Tiistai 28.2.2023 klo 11.26 - Eeva-Kaisa Rönkä


Hesari uutisoi Britanniassa tehdystä laajasta nelipäiväisen työviikon kokeilusta ja sen myönteisistä seurauksista: poissaolot vähenivät, työntekijät voivat sekä fyysisesti että psyykkisesti paremmin, stressiä, ahdistusta, väsymystä ja uniongelmia oli vähemmän. Tehokkuutta lisättiin mm. karsimalla tarpeettomia kokouksia ja muuta tehotonta toimintaa.

Ilahduin tutkimuksesta ja sen tuloksista. Voisiko tämä auttaa meitä jaksamaan paremmin töissä? Voisiko tätä kokeilla laajemmin myös Suomessa? Kaikilla aloilla lyhennetty työviikko tuskin on mahdollinen. Mutta erilaiset mahdollisuudet tehdä lyhyempää työviikkoa/työpäivää kiinnostavat varmasti monia ja lisäävät työpaikkojen houkuttelevuutta. Perinteinen 40 tuntinen työviikko ei ehkä enää sovikaan kaikille, työuupuneiden määräkin sen kertoo.

Itselleni lyhennetty työviikko/osa-aikatyö tuntuu ainoalle mahdolliselle ratkaisulle. Jos teen paljon töitä ja arki on kiireistä ja stressaavaa, menen nopeasti ylivirittyneeseen tilaan ja kehoni alkaa oireilemaan. Ensimmäisenä menevät yleensä unet ja noidankehä on valmis. Tarvitsen reilusti aikaa palautumiseen ja sen vuoksi osa-aikatyö sopii minulle.

Kokeilussa työntekijät saivat täyttä palkkaa, mikä varmasti lisäsi motivaatiota tehokkuuteen. Osa-aikatyöstä ei kuitenkaan yleensä saa kuin osa-ajan palkan, mikä itselläni tarkoittaa sitä että joudun karsimaan menoja ja miettimään tarkemmin kulutustani. Mutta yritän suhtautua asiaan niin, että pienemmät tulot auttavat minua kuluttamaan vähemmän ja elämään sen myötä ympäristöä vähemmän kuormittavasti.


Kommentit

11.3.2023 17.15  Merja

Näin se on, hyvä kun tutkitaan ja ja aletaan ottaa huomioon ihmisten jaksamista.

Ja hyvä sinun suhtautuminen pienempään palkkaan, mistä kerrot tuossa lopussa. Juuri näin.

12.3.2023 9.52  Eeva-Kaisa Rönkä

Kiitos kommentista! Vaikuttaa että ihmisten työssä jaksamisessa on niin suuria haasteita, että erilaisia ratkaisuja on pakko alkaa miettimään. Ja kuten sanoit, hyvä niin.

5.4.2023 20.07  Sari

Hieno kirjoitus pysähtymisen ja oleellisin äärelle palaamisesta. Moni jää hektisessä rytmissä kaipaamaan jotain. Jotain, mikä löytyy sisimmästä. Kiitos Eeva-Kaisa!

7.4.2023 9.42  Eeva-Kaisa Rönkä

Kiitos kommentista Sari! Itse koen sen juurikin näin. Eli on vaikea pysähtyä oman itsen äärelle, jos suorittaminen ja kiire ovat koko ajan läsnä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini